Verwondingen
Als uw paard een wond heeft opgelopen blijf dan rustig, om zo ook het paard rustig te houden, en spoel de wond alleen voorzichtig af met lauw/koud water. Vervolgens moet worden bepaald of het om een ernstige wond gaat, waarbij de grootte, diepte en locatie van de wond een rol spelen. Bij een ernstige verwonding of wanneer u twijfelt over de ernst van een wond is het raadzaam zo spoedig mogelijk de dierenarts te bellen. De dierenarts beoordeelt de wond en bekijkt welke structuren (zoals bloedvaten, pezen, gewrichten) beschadigd zijn. Indien de wond moet worden gehecht dan gebeurt dit bij voorkeur binnen acht uur na de verwonding. Tot de komst van de dierenarts kan de wond het beste met een schoon verband afgedekt worden. Gebruik geen wondspray of zalf totdat de dierenarts de wond heeft beoordeeld. Na 8 uur is de wond geďnfecteerd en moet er eerst een wondtoilet gedaan worden alvorens de wond gesloten kan worden. Bij paarden en met name aan de benen, heeft het altijd de voorkeur om de wond te sluiten, ook al is de wond ouder dan 8uur. Het beste verband is nog altijd de eigen huid. Mocht de wond later openspringen dan worden hiermee toch al grote voordelen behaald in het cosmetische eindresultaat. Denk hier vooral aan minder wildvleesgroei. Is een wond erg geinfekteerd dan kan besloten worden de wond eerst open te laten en hem later alsnog chirurgisch te sluiten middels een delayed clossure techniek.


Wondbehandeling
Een onschuldige en oppervlakkige schaafwond kan wel worden behandeld met wondspray of -zalf. Wees voorzichtig met kleine, maar diepe steekwonden. Wanneer deze worden onderschat kunnen de bacteriën dieper in de wond een zogenaamd “Einschussbeen” veroorzaken, een plots dik been dat gepaard gaat met veel pijn en hoge koorts.
Schoonhouden en regelmatige verbandwissel zijn vooral in de beginfase van de wondbehandeling erg belangrijk. Wanneer vervolgens nieuw weefsel ontstaat moet veel beweging in de wond en te vaak verband wisselen worden voorkomen. Door gebruik te maken van moderne wondpads zijn verbandwissels minder vaak nodig. Deze wondpads versnellen de heling, remmen bacteriegroei, zorgen voor een goed wondmilieu en geven daardoor minder wildvleesgroei. Controleer zelf regelmatig het verband om te voorkomen dat het te strak komt te zitten door zwelling van het been.
Bloedingen
Wanneer er sprake is van een slagaderlijke bloeding - te herkennen aan een sterke pulserende straal op de maat van de hartslag - moet u zo snel mogelijk een tourniquet of een drukverband aanleggen. Laat iemand anders de dierenarts bellen of doe dit zelf nadat u deze handeling hebt uitgevoerd.