Vaccineren paarden
Door uw paard regelmatig te vaccineren beschermt u het dier tegen ziektes. Als u wedstrijden rijdt met uw paard dan is vaccineren verplicht. Wedstrijdpaarden moeten beschikken over een paspoort waarin wordt bijgehouden wanneer het paard ingeŽnt is, door welke dierenarts, op welke datum en waarmee. ťťnPK is KNHS geregistreerd FEI-Paspoortdierenarts voor de (inter)nationaal startende paarden of wedstrijden onder FEI reglementen. Alle (recreatie)paarden, ponyís en ezels moeten beschikken over een paardenpaspoort en daarbij geÔdentificeerd zijn middels een chip. In dit paspoort kunnen naast de vaccinaties ook speciale medicijnen worden bijgehouden, wanneer het paard of de pony niet is uitgesloten voor humane consumptie.

maak hier je eigen ent-herinnering aan

www.paardenarts.nl/ent-herinnering 


Basisvaccinatie
Een veulen krijgt een eerste basisvaccinatie (influenza en tetanus) als het zes maanden oud is. De tweede enting wordt gegeven een maand later op zeven maanden leeftijd. De derde enting, de eerste boosterenting, bij voorkeur  5 maanden later op twaalf maanden leeftijd. Daarna volgen jaarlijkse herhalingsentingen van influenza , alternerend met of zonder tetanus. ťťnPK houdt in de gaten wanneer het tijd is voor de volgende vaccinatie en stuurt een herinneringsoproep voor de volgende enting.

Inentingsvormen
Er bestaan verschillende inentingen. Onderstaand enkele voorbeelden. Deze kunnen apart, maar soms ook tegelijk gegeven worden.

• 
Influenza: voor een goede bescherming moeten de entingen ieder jaar herhaald worden. Het is vooral belangrijk om goed tegen influenza te vaccineren wanneer uw paard veel contact heeft met andere paarden en het is verplicht voor wedstrijden en keuringen.

•   Tetanus: deze vaccinatie wordt vaak gegeven in combinatie met influenza. Deze enting beschermt een paard met wonden, na castratie en na een zware bevalling tegen het krijgen van tetanus.

•   Rhinopneumonie: de rhinopneumonie-vaccinatie is vooral belangrijk voor drachtige merries op 5, 7 en 9 maanden van de dracht ter preventie van besmettelijke abortus en bij grote stallen en fokkerijen met veel wisselende contacten. Bij aanwezigheid van verschillende leeftijdsgroepen zorgt deze enting voor het verhogen van de bescherming van de groep tegen luchtwegklachten; de enting werkt het beste als de hele koppel 2x per jaar gelijktijdig wordt geŽnt. Neurologische klachten kunnen hier niet mee voorkomen worden.

•   Schimmelenting: preventief als vaccinatie of curatief als behandeling van schimmel (ringworm)
. 2x enten met een tussentijd van 2 weken biedt negen maanden bescherming.

•  
Droes: Deze vaccinatie wordt gegeven in de bovenlip en is slechts 3 maanden werkzaam en vermindert de klinische verschijnselen van droes en is vooral van belang voor jonge dieren in de opfok of in stallen met verschillende leeftijdsgroepen of eerdere uitbraken.

ťťnPK is u graag van dienst bij het opstellen van een effectief en zinvol vaccinatieschema voor een stal of uw paard.