Röntgen
Het röntgenapparaat maakt foto's van met name de benige delen van het lichaam. Hiermee worden bij paarden vooral problemen aan botten, gewrichten en tanden en kiezen opgespoord. éénPK, Paardenpraktijk Kersten beschikt over mobiele digitale röntgenapparatuur die wordt ingezet voor het maken van rontgenfoto’s aan huis.
Röntgenonderzoek van de benen: Wordt ingezet om de oorzaak van kreupelheden en andere stoornissen aan het bewegingsapparaat te achterhalen. Röntgenonderzoek toont fracturen, botontstekingen, botwoekeringen en standsafwijkingen. Met röntgenonderzoek kan onder andere worden bekeken of het paard spat of andere vormen van artrose heeft. Enkele losse rontgenfoto’s kan éénPK voor u aan huis maken.

Röntgenonderzoek van het gebit: Zoals uw tandarts af en toe een foto maakt van uw gebit om niet-zichtbare problemen te kunnen ontdekken, zo kan dit ook nodig zijn bij het gebit van uw paard. Met name kieswortelontstekingen kunnen leiden tot pijn, vermageren, zwellingen aan het hoofd of aan de kaak en vieze stinkende neusuitvloeiing.

Röntgenologische keuring: Voor u overgaat tot de aankoop van een paard kunt u naast een klinische ook een röntgenologische keuring laten uitvoeren. Bij deze keuring wordt gekeken naar die delen die vaak aanleiding geven tot kreupelheid. Bij verzekering van paarden boven de €4500 is dit vaak een voorwaarde. Meestal worden hiervoor minimaal 20 foto’s genomen. Gezien de ontwikkelingstijd en duur van de keuring is het beter hiervoor gebruik te maken van de snellere direkt digitale rontgenopnames in de kliniek onder standaardomstandigheden. Daarom wordt deze keuring uitgevoerd bij Paardenkliniek de Veluwe in Heerde.