Endoscopie
Endoscopie (letterlijk binnenin kijken) is een onderzoek van het inwendige van een paard, pony of ezel. Door middel van een endoscoop, een flexibele slang met aan het eind een camera, kan een dierenarts op afstand inwendige delen van een paard bekijken en eventueel behandelen. Ook kunnen tijdens een endoscopisch onderzoek stukjes weefsel of vloeistof voor verder onderzoek worden weggenomen.

Endoscopie luchtwegen (bronchoscopie)
Bij een onderzoek van de luchtwegen wordt de flexibele endoscoop via de neusholte naar binnen geleid. Op deze manier kunnen de neusgangen, de kaakholten en het gehemelte worden bekeken. Vervolgen we de luchtwegen dan komen we aan bij de luchtzakken waar zich een ontsteking of schimmelinfectie kan bevinden. In de keelholte worden de stembanden van het paard onderzocht op cornage. Daarna wordt de luchtpijp in beeld gebracht om het slijmvlies te kunnen beoordelen en om te zien of en hoeveel secreet daar zichtbaar is.

Endoscopie maag en slokdarm
Voor onderzoek aan de slokdarm of de maag wordt de flexibele endoscoop ingebracht in de neus. Via de keelholte wordt de slang naar de slokdarm geleid die uitkomt in de maag. Op deze manier kunnen maagzweren en tumoren worden opgespoord.


De apparatuur voor deze onderzoeken is erg kwetsbaar door de glasviber draden en bijbehorende monitor en kan het beste plaatsvinden in de kliniek. Daarom worden deze uitgevoerd in samenwerking met Paardenkliniek de Veluwe in Heerde.