Chippen
Een chip is een klein stukje elektronica in een omhulsel van bio-glas. Het is zo klein als een rijstkorrel. Met dit elektronisch implantaat kunt u uw paard van een unieke identificatie voorzien. De informatie op deze chip is wereldwijd leesbaar. Als uw paard wegloopt, gestolen wordt, verongelukt, verkocht wordt of naar een pension gaat, is het dus altijd te identificeren door een dierenarts, dierenambulance, de politie of een paspoortconsulent van het stamboek. De eigenaar is dan vaak snel te traceren. Bovendien moet iedere paardachtige die vervoert wordt per trailer worden vergezeld van een paardenpaspoort en ook voor keuringen en wedstrijden heeft u een paspoort nodig.

Chip en paspoort
Sinds 2007 moeten alle paarden, ponies en ezels verplicht voorzien zijn van een chip en een paspoort. Dit paspoort moet tijdens het transport, op een wedstrijd of keuring altijd bij het paard aanwezig zijn. Deelnemen aan wedstrijden en keuringen kan alleen wanneer uw paard gechipt is en een geldig paspoort heeft waarin alle vaccinaties en specifiek medicijngebruik is bijgehouden.


Inbrengen van een chip
Voordat de chip wordt ingebracht, wordt met een afleesapparaat het nummer op de verpakking gecontroleerd. De chip wordt via een chipnaald halverwege de hals, een handbreedte onder de manenkam, in de nekspier ingebracht. Hier voelt uw paard net zo weinig van als van de jaarlijkse enting.
Nadat nPK uw paard heeft gechipt, worden op een registratieformulier de volgende gegevens vermeld:

• Het 15 cijferig chipnummer
• De gegevens van de eigenaar
• De gegevens van het paard
• Uw handtekening
• Onze gegevens

Vervolgens wordt dit formulier, evt. samen met het oude paspoort, stamboek- of veulenpapier, opgestuurd naar het betreffende stamboek of de KNHS wanneer het geen stamboekpaard betreft. U krijgt een paspoort van uw paard teruggestuurd waarin de chip en het signalement is opgenomen.